fbpx
Skip to content

ЕЛА С НАС

СКИТЕ – най-важните моменти в историята на карането!

  https://elasnas.com/skite-istoriq-na-karaneto/

  Карането на ски е супер удоволствие! Прави ни по-здрави, учи ни на дисциплина, среща ни с приятели за цял живот.

  Но замисляли ли сте се как е започнало всичко?

  Откога се практикува и как се е променяло карането във времето?

  Ето това ще се опитаме да разкажем тук съвсем накратко, с най-важните моменти в историята на СКИТЕ.

  Началото

  Ските се използвали като средство за лов или воюване далеч в древността. Толкова стари ли са наистина?! Това подсказват най-древните изображения, открити по земите на Алтай – днешен Китай. Според някои по-смели източници, това е било преди повече от 8000 години. Но намерени останки от ски има само на територията на Европа – Русия, Норвегия, Швеция.

  Ските са били в редовна употреба от скандинавски фермери, ловци и воини през Средновековието. До 18-ти век части на шведската армия тренират и се състезават на ски.

  1860-те

  Като екипировка за пръв път се използват в Телемарк, Норвегия – за по-бързо придвижване по равното.

  Петата на крака е подвижна нагоре-надолу, а управлението и спирането става с една пръчка. Ха-ха! В днешно време Телемарк продължава да се практикува като отделен тип каране. Феновете му непрекъснато се увеличават и техниката и екипировката непрекъснато се усъвършенстват.

  1890 – те

  Закрепването на петата към ската. Така се появяват и прародителите на днешните автомати. Фиксирането на петата позволява УПРАВЛЕНИЕ на ските и завиване по стръмни склонове и дори каране на врати. Това става за пръв път не къде да е, а в Австрия!

  Човекът, който го е измислил е Матиас Здарски. Чех по произход. Смята се и за първия ски учител и бащата на алпийските ски!

  Той е и човекът, който за пръв път прави спускане по врати.

  1920 – те

  Карането на ски вече се прави за УДОВОЛСТВИЕ и става все по-популярно!

  Скиорът е с две щеки, завива с така наречената техника “Stemmschwung” – пристъпване напред + изпъване на горния крак  и забиване на долната щека.  

  Донякъде, като при по-съвременната техника – завой с опора на горна ска, но не точно.

  Днес всички преминаваме през тази фаза докато се учим – завой в рало и след това успоредни ски.

  Но целта ни в крайна сметка е да завиваме без рало. И това нововъведение идва първо от Австрия!

  1930 – те

  Тиролецът Тони Зелос измисля ЗАВОЯ С УСПОРЕДНИ СКИ. Представяте ли си какво чудо е било това за тогавашните скиори и какво предизвикателство?!

  Оттук насетне карането започва да се развива много по-бързо и да става все по-популярно! Тогава започват да се провеждат и първите състезания по ски – 1931г.

  Тони Зелос е двукратен световен шампион по слалом и комбинация през 1933 и 1935г.

  Тъй като е бил професионален ски инструктор, не му е било позволено да участва на олимпиади. Но пък е бил и треньор на едни от най-успешните състезатели по това време. Той е основател и на едно от най-старите ски училища в Тирол, в което имаме честта да работим самите ние. Много се гордеем с това!

  1950 -те

  Това е времето на много дългите ски и много късите верижни завои, а карането е с плътно долепени крака надолу по склона. Сега звучи нереално, но нашите родители са карали точно така като млади! 

  В днешно време все по-рядко може да се види този стил по пистите. Може би нечий дядо би могъл да покаже туй – онуй :). Ако има такъв, с удоволствие бихме покарали с него някой път!

  1990 – те

  Ските започват да стават по-къси, появява се така нареченото вталяване – предната и задната част са по-широки от средната. Това улеснява хубавото изписване на завоя и лека-полека започва да навлиза така нареченото карвиране и каране от кант на кант.

  2010 – карането става все по-елегантно, по-бързо и по-технично. Тежестта на тялото е все повече и на горната ска.

  А УДОВОЛСТВИЕТО НЕОПИСУЕМО!

  Документи за попълване