fbpx
Skip to content

ЕЛА С НАС

Коя е задължителната ски екипировка за твоето дете и как най-правилно да я избереш?

  Коя е задължителната ски екипировка за твоето дете и как най-правилно да я избереш?

  Веднага след падането на първия сняг, започваме да се настройваме на ски вълна😀!

  Много важна предпоставка за забавленията и доброто изкарване на семейството по пистите е правилната и подходяща ски екипировка за децата. 

  👉 Кой е минимумът екипировка, който трябва да осигурим, какво трябва да имаме предвид при избора, ново или употребявано да купим? Кое е умаляло съвсем и кое може още да влезне в употреба още един сезон?

  Това са въпроси, с които се сблъсква всеки родител преди сезона. 

  Независимо дали ще изберем да купим нещо съвсем ново или ще предпочетем  да е втора ръка, е много важно да съблюдаваме някои ОСНОВНИ ПРАВИЛА за всяка част от детската екипировка.

  Ето нашите съвети и препоръки от практиката ни, като ски учители и родители:

  Ски обувки

  Неслучайно започваме  с обувките за ски! Те са най-важният елемент от ски екипировката, който има пряко значение за контрола на карането. Освен това комфортът на крака в обувката е определящ за удоволствието и продължителността на всеки ски ден. Особено при децата!

  Независмо дали наемате или купувате, за обувките са важни следните 10 неща:

  1️⃣ Да може да се натиска на езика на обувката напред, но същевременно да остава стабилно и стегнато положението на крака в задната част.

  2️⃣ Никъде не трябва да притиска и убива !!

  3️⃣ Меренето задължително става в изправено положение и със скиорски чорап!

  4️⃣ Тъй като при по-малките деца е трудно да разберете дали обувката е наистина удобна, препоръчваме обувки с по-малка твърдост.

  5️⃣ Точен размер!

  За да е по-сигурно и особено за по-малки деца, може предварително на един по-дебел картонен лист да отбележите нивото на пръстите и петата на детето с маркер. След това меренето става с извадена вътрешна обувка. Желателно е дължината и да не с повече от 1 см от взетата мярка на крачето.

  6️⃣ Броят на щраймерите расте пропорционално с уменията. За съвсем начинаещи и малки деца, най-удачни са обувки с един щраймер.

  7️⃣ Закопчаването на щраймерите да става в следния ред:

  Ако обувката е с 2 щраймера, първо се закопчава долния.

  Ако е с 3 щраймера, първо средния щраймер (втори), след това горния (трети) и се завършва с най-долния щраймер (първи).

  При 4 щраймера логиката е същата – втори, трети, четвърти, първи.

  8️⃣ Когато обувката не е закопчана, пръстите могат да опират в предната част. При закопчаване, пръстите на краката вече не трябва да са в контакт с върха на обувката.

  9️⃣ Петата трябва да е стегната и да не се плъзга нагоре. Задната част на обувката не трябва да притиска!

  🔟 Децата трябва да стоят изправени в ски обувките си и да могат да ходят спокойно с тях.

  Чисто нови или употребявани обувки?

  В случай, че нямате възможност всеки сезон да купувате нови обувки за детето си, не е проблем да вземете и употребявани. В общия случай обувки на 2-3 сезона вършат чудесна работа. Стига да изглеждат запазени отвън и отвътре и да отговарят на критериите споменати по-горе – взимайте смело!

  Автомати

  Много важна е настройката на автоматите!

  Препоръчваме да става от специалист!

  Вземат се предвид размерът, теглото и способността на детето/ възрастния. Ако детето е с по-голям крак и тегло, автоматите и настройкатата им трябва да са като за възрастен. Настройката от специалист трябва да включва и тест за определяне, дали автоматът освобождава обувката достатъчно бързо, в случай на падане!

  Дори и да имате собствена екипировка, препоръчваме да настройвате автоматите в някой професионален ски гардероб! Никъде няма да ви откажат това!

  По-големите деца определено трябва да могат сами да отварят и затварят обувките и автоматите си!

  Ските – дължина, твърдост, CARVING

  Ските за деца се предлагат в точно толкова различни дизайни и модели, колкото и за възрастни – ако не и дори по-разнообразни:)

  Родителите, които искат да купят ски за своето потомство, често са объркани от широкия асортимент, който се предлага. Вместо да отделяте часове за проучване в интернет, препоръчваме ви да отидете при специализиран търговец на дребно, като първа и най-важна стъпка.

  Дори ако ските са предназначени за изненада за рожден ден или Коледа, детските ски и ски обувките в идеалния случай винаги трябва да бъдат изпробвани предварително!

  Детските ски не са само умалени версии на ските за възрастни!

  Тъй като децата имат различна физика, относително по-малки крака, по-леки кости и различни пропорции на мускулите, детските модели ски са адаптирани към изместения център на тежестта при малките скиори и благодарение на по-добрата маневреност, могат да се карат с по-малко усилия.

  Всички модели ски, които са за височина на тялото до 155 см см и за тегло до 55 кг спадат към графата – детски ски.

  👉 Ако децата ви са по- високи и / или по-тежки, желателно е да преминете към ски за възрастни.

  Дори и най-малките начинаещи трябва да се научат да карат ски на “истински” ски. Пластмасовите такива, без кантове и истински автомати, са подходящи само за придвижване из поляната или по килима в хола.:)

  Ако детето е с такива ски на писта, дори с малък наклон, разочарованието е неизбежно – а ученето на ски невъзможно.

  Карвинг –  О, ДА!

  Вече от доста време ски гардеробите и магазините предлагат изключително карвинг ски. Те са по-тесни в средата, отколкото в краищата, и са идеални за начинаещи скиори ( и не само!), защото прощават незначителни грешки при техниката на каране и могат да бъдат управлявани с по-малко усилия.

  Естествено предлагат се и специални карвинг модели за деца и младежи. Има дори бебешки модели с дължина 70 см. 😀

  Пропорциите на децата, които принципно са доста неблагоприятни за каране на ски, и по-ниската им сила се компенсират чудесно от карвинг ските.

  Детските модели са предимно универсални, малко по-меки и съобразени с по-малкия размер на тялото. 

  Дължината е важна!

  Темата за “правилната” дължина на ските е вечна в ски средите.

  Старо и неприложимо е вече правилото “дължина на тялото плюс около 10 см”, с което много от нас са прокарали като деца:). С появата на карвинг ските нещата значително се промениха.

  За първите стъпки или завои, които мъниците правят на пистата или хълма за начинаещи, не трябва да избирате ските да са по-дълги от подмишниците или гърдите. Тази информация наистина се отнася само за най-малките.

  По-големите  деца се нуждаят от по-дълги ски, които дори могат да бъдат до 7 см по-високи от детето. Основният критерии за правилната дължина на карвинг ските са килограмите на скиора и нивото на неговите умения.

  Таблица за избор на дължината на ските

  РЪСТНАЧИНАЕЩИСРЕДНО НИВОНАПРЕДНАЛИ
      
  до 115 см.до гърдитедо носа / брадичкатадо челото
      
      
  до 135 см.до вратадо носа / брадичкатаколкото е ръста
      
      
  до 155 см.до врата / брадичката до носа / челоторъста + 7см.

  Децата растат бързо!. Всяка година добавят към ръста си от 7 до 10 см. Ако не искате или не можете да купувате нови ски всеки сезон, трябва да изберете разумно дължината на ските.

  За по-напредналите скиорчета, препоръчваме по-дълги и тежки ски  за настоящия сезон, които ще са идеални и за следващия.

  Ако обаче детето ви е съвсем начинаещо, по-добрият вариант е да заложите на стандартния размер ски  за настоящия сезон, който би могъл да е перфектен и за следващия. 

  👉 ПРЕПОРЪЧАНО ОТ НАС

  Детето ви винаги да започва сезона със стария чифт ски, дори и да има закупен нов. При по-малките деца “забравянето” на карането е много силно застъпено. Всяко първо каране за сезона изглежда почти, като първи стъпки. Но, не! Не се стряскайте! Съвсем скоро всичко си идва на мястото и уменията от предишния сезон много бързо се възвръщат. Когато това стане, вече може да сложите и новите ски! Успех!:)

  Щеки – за и против за малките деца

  “Децата не се нуждаят от щеки, докато не придобият определена способност и ниво на каране” – това е неписано правило, което може да чуете често от експерти.

  Ние обаче смятаме малко по-иначе…

  Обикновено за по-малките и начинаещите деца, щеки не се изискват в ски училищата.

  Това донякъде е с цел по-голяма сигурност и безопастност, особено при групови обучения.

  Истината обаче е, че след като детето посвикне на ските (първия ден), е добре да има по-често и щеки в ръцете си. Те помагат за правилната стойка и с това и за по-добрия баланс от самото начало. А и са помощ при преодоляване на леки възвишения по пистата и около влека.

  👉 В нашата практика, дори и с групи, се опитваме да въвеждаме щеките възможно най-рано! 

  Много често деца ( а и не само), които дълго време са карали без щеки, като начинаещи, не искат да ползват такива изобщо и на по-напреднал етап от обучението. И най-лошото, след това трудно се адаптират!

  Разбира се има определени упражнения и игри, за усвояване на различни умения, които  е добре да се правят без щеки. 

  Важно! – правилната дължина на щеките е много съществена за удобството и стойката. 

  Когато детето хване щеката за дръжката, предмишницата трябва да е под прав ъгъл спрямо горната част на ръката. Това правило важи и за порасналите скиори!:)

  Ски облекло

  Правилното ски облекло трябва да отговаря на много изисквания: то трябва да е топло, водоустойчиво, дишащо. От достатъчно здрава материя, за да издържи на падания. Ергономичната кройка и висококачественият материал, гарантират необходимата свобода на движение и поддържат детето сухо отвън и топло отвътре.

  Мненията са разделени по въпроса за еднокомпонентен ски костюм (overlall) или за комбинация от ски панталон и яке. Във всеки случай, тялото трябва да бъде добре защитенo от проникването на сняг и студ.

  👉 ПРЕПОРЪЧАНО ОТ НАС

  Ние залагаме на Overall, когато детето е малко (2-3г.) и когато памперсът е съществен фактор, а след това определено яке + долнище.

  Относно слоевете, правилата са както и за възрастните:

   3 слоя за горната част:

  • термобельо
  • полар/тънка пухенка
  • дишащ, водонепромукаем и ветроустойчив слой
   

  -2 слоя за долната част на тялото:

  -термобельо

  -долнище от ветроустойчива и непромукаема материя и с подплата, за да е топло!

  Искаме да наблегнем и още на няколко “малки” детайли от облеклото, които са от съществено значение:

  ✅ воден стълб поне 7000мм

  ✅ термобелоьото  е ВАЖНО! – транспортира потта навън и така предпазва от настинки 

  ✅ ръкавиците е добре да са с точен размер, защото това улеснява захвата на щеката; препоръчително е и винаги да имате един резервен чифт в раничката!

  ✅ подшлемникът е добра идея, но само ако е наистина студено. При топло време е абсолютно излишен!

  ✅ с цел безопастност, облеклото  да е в цвят, който се вижда добре на пистата, със отразители за мъгла. А най-добрият вариант за малкия скиор си остава предпазната жилетка!

  ✅ уверете се, че няма висящи панделки и шнурове по облеклото на детето ви; ако е необходимо, такива придатъци трябва да бъдат отрязвани, така че хлапето да не може да се окаже захванато на гондоли или лифтове

  ✅ шаловете са абсолютно неприложими при карането на ски. Препоръчваме бъфчета!

  ✅ желателно е децата също да карат със специални ски чорапи, които както при възрастните, да не са много дебели.

  Протектори – задължително!

  Каска

  Ски каската бележи истински бум през последните години. Почти всички почиващи на ски носят такава, а в Италия и в много части на Австрия, е задължителна за деца на възраст до 14 или 15 години. Ски училищата почти навсякъде по света изискват и от учениците си да носят шлем.

  Тъй като тази предпазна мярка наистина има смисъл и спасява животи, вие като родители трябва да дадете добър пример: Когато карате ски, цялото семейство трябва да носи каски! 

  Съветът ни тук е – избягвайте евтини модели! Каската трябва да носи маркировката CE и да отговаря на стандарта EN 1077.

  Трябва да седи добре и да не притиска. Трябва лесно да се затваря и отваря, да не е прекалено тежка, меко подплатена, за да не се налага да се слага шапка под нея.

  Важно е да подчертаем, че изборът на каска върви паралелно с този на ски маска.

  Идеално би било, ако ски очилата се прикрепват добре към маската, без да остава разстояние на челото.

  Протектор за гръб

  Това е задължителна защита, веднага щом детето ви излезе на пистата. Най-добре е децата да носят леки, меки протектори, които да се обличат като жилетка и които не ограничават свободата на движение.

  Предимство: освен че пази, жилетката и затопля торса на детето.

  Преди да купите жилетката трябва да бъде изпробвана,  защото лошо прилепналият протектор се плъзга при инцидент и не може да изпълни функцията си. Обърнете внимание на тестовата маркировка EN 1621-2, която трябва да бъде прикрепена към протектора или опаковката!

  МНОГО ВАЖНО!

  ✅ Независимо дали детето ви е в ски училище или с вас на пистите: Винаги поставяйте бележка с вашите данни за контакт в джоба на якето или на специален етикет на гърба.

  ✅ Слънцезащитата за очите 

  Това често се забравя: очите на децата са много чувствителни към високите нива на UV лъчение в планината и винаги трябва да носят слънчеви очила или маска, когато карат ски. Последните не само подобряват зрението, когато вали сняг, но и предпазват кожата на лицето от вятър и студ. 

  👉 ПРЕПОРЪЧАНО ОТ НАС

  За малки деца, за времето на каране препоръчваме маска. Дори и в слънчево време. За целта се предлагат различни видове плаки – за слънце или мъгла/облаци. Стандартните очила нека бъдат за останалото време на игра или просто разходка в снежен слънчев ден!

  ✅ Слънчезащита за кожата

  Така наречните безводни (глетчерни) кремове за вятър и атмосферни влияния, които се нанасят върху кожата, като защитен филм, поддържат влагата в кожата и я предпазват от студа. Внимание! Кремът не трябва да съдържа вода! Много е важно да ги ползвате, особено за каране на по-високо и студено!

  Слънцезащитния крем трябва да бъде поне 20SPF. 

  Не забравяйте и устните! За тях също UW защитата е задължителна!

  И така….

  Това са нашите основни и най-важни препоръки за избора на детска ски екипировка.

  Приятно каране!😀

  Документи за попълване