fbpx
Skip to content

ЕЛА С НАС

Готови ли сте за вашата перфектна семейна ски ваканция?

  Готови ли сте за вашата перфектна семейна ски ваканция?

  Нашите приктически съвети  как да организирате нещата предварително

  Зимата вече чука на вратата и много семейства се замислят дали децата им са достатъчно големи за съвместна ски ваканция в планината.

  Независимо дали самите вие, като родители сте запалени скиори или просто искате децата ви да напреднат в този прекрасен спорт, тази статия ще ви е от голяма полза!

  От какво се нуждаете, как можете да спестите и за какво трябва да помислите предварително?

  Ето нашите ПРЕДЛОЖЕНИЯ и СЪВЕТИ , базирани на дългогодишния ни опит, като любители, ски учители, а от няколко години и родители, за организиране на ски приключения, както в България, така и в чужбина.

  ИЗБОР НА СКИ ЗОНА

  Първият и много важен избор, който трябва да направите за ски ваканция с деца, е коя е най-подходящата ски зона, с достатъчно сняг и нужните условия.

  И тук започват неизвестните….

  Тъй като семействата резервират ваканциите си рано (и обикновено са обвързани с училищните ваканции), те няма как да се съобразят с прогнозата за времето предварително.

  За да сте на сигурно, когато избирате ски зоната, уверете се, че по-голямата част от пистите са на около 1600-1800 метра надморска височина. Поне!

  През януари и февруари почти навсякъде има надежден сняг, но може да стане и много студено! През март и април температурите са по-приятни и денят по-дълъг, но при по-ниски височини снегът може да е изчезнал или да бъде като камък сутрин и прекалено мокър и тежък към обяд. Затова за пролетта, препоръчваме ски зони на ледници или на сенчести северни склонове.

  Е….и в киша не е лошо карането, но за малки деца и особено за начинаещи определено не е удачно!

  Важно е още…

  Колко километра писти има и с какви нива на трудност? Каква част от маршрутите са покрити със сняг?

  👉 ПРЕПОРЪЧАНО ОТ НАС

  Много важно е, когато става въпрос за деца, до по-леките ски писти (сини), да е възможно да се стигне с гондола!

  Това не натоварва физически децата още преди да са започнали с карането. Въобще, типът съоръжения е много важен за децата – седалковите лифтове, гондолите, както и наличните на места влакчета са голямо улеснение при карането с деца. Разбира се, някои по-опитни скиори съблюдават и натовареността в курорта, капацитета на съоръженията, за да се избегне чакането. Все пак, когато става въпрос за ваканции, бъдете готови и за опашки! При добра организация в курорта, те вървят сравнително бързо. А и все пак най-важното е, че сме в планината, на чист въздух и спортуваме за удоволствие. Бъдете позитивни!:)

  НАЛИЧИЕ НА ДЕТСКА СКИ ЗОНА

  Тъй като семействата са важни клиенти за зимните курорти, се правят все повече усилия за задоволяване на техните нужди. 

  Колкото по-големи са вашите деца и колкото по-добре карат ски, толкова по-малко важни стават ски училището и зоните за деца в курорта. Тийнейджърите са по-склонни да се радват на снежни паркове с халфпайп и релси. С бебета и малки деца, по-важен е разнообразният набор от неща извън карането – от закрити басейни, до зимни туристически пътеки за леки разходки.

  Как изглежда перфектната зона за ски за вашето семейство, зависи преди всичко от възрастта на децата ви.

  ЛИФТ КАРТА

  Цената на лифт картата, разбираемо е много важен момент при избора на курорт за повечето семейства. В България, с малки изключения, цените на ски картите в по-големите ски зони са почти еднакви. Не е така обаче в курортите в Алпите например. В много курорти има големи отстъпки за семейства или деца (например седем дни за цената на шест), както дори и безплатни карти до определена възраст. Спокойно може да намерите места с безплатно каране до 10 годищна възраст на децата!

  Предварителното проучване в тази насока определено си струва усилията!

  СКИ УЧИЛИЩЕ

  Има ли ски училище в курорта, кои възрастови групи приема?

  Ако е в чужбина – на какви езици се предлага обучение? За по-малките езикът не е от решаващо значение, но все пак винаги е по-добре детето ви да разбира. Много удобно за семейните ваканции, е когато курортът предлага целодневна ски детска градина, в която освен уроци по ски се предлага и изхранване, игри и цялостна грижа през деня. Обикновено тези ски детски градини разполагат и със затворена малка ски зона, с необходимото специално оборудване за деца в нея. Това разбира се е предпоставка за по-голяма сигурност за децата и спокойствие за родителите.

  Разбира се важни са и опцийте за изхранване на пистата – има ли такива, на какви цени.

  Добре е да се поинтересувате за наличието на алтернативи на карането на ски в селото или курорта – закрити басейни (с детски басейн!), пързалки за шейни, кънки или събития за деца.

  НАСТНЯВАНЕ – ХОТЕЛ ИЛИ АПАРТАМЕНТ/КЪЩА ЗА ГОСТИ – кое да изберете?

  Ако във фамилията има бебе и/или малки деца, би било много по-лесно и приятно да се възползвате от шведската маса и детския клуб на стандартния хотел.

  Ако децата са по-големи или ако пътувате с други семейства, можете да си осигурите евтино и прекрасно изкарване и във ваканционен апартамент или семеен хотел – при добра организация разбира се! (редувайте готвенето!)

  И така може да имате спокойствие и тишина, без суматохата в ресторанта вечер. Това е въпрос по-скоро на личен избор и усещане за добро изкарване. Опции за щастие има!

  Много съществено обаче е разстоянието на хотела до ски зоната!

  Настаняването директно на пистите е идеално, особено, когато сте с малки деца. Но обикновено е и доста по-скъпо! То позволява така необходимата кратката почивка за дрямка или редуването в карането на ски за майката и таткото. Но пък много често тези места са далеч от курорта и неговите места за забавления и ресторанти.

  Отново е въпрос на приоритети!

  Много села в Алпите ( и не само), осигуряват безплатен ски автобус до началото на ски зоната или лифт/гондола, но обърнете внимание на разписанието и часовете на цикъла!

  👉 ПРЕПОРЪЧАНО ОТ НАС

  Голямо удобство е, когато можете да съхранявате ски екипировката си в самата ски зона. 

  Това спестява много усилия и нерви за пренасяне на вашата и тази на децата ! екипировка по автобуси или дори със собствената ви кола. Ако има как да уредите това, категорично си осигурявате спокойствие и усмихнати и щастливи мъници, които с желание отиват да карат ски!

  И така….

  Вече сме избрали курорта и хотела. Кое е следващото и много съществено нещо, за да си доставим истинско удоволствие по време на ски ваканцията?

  ПРАВИЛНАТА ЕКИПИРОВКА

  Тук ще наблегнем само на основните неща. По-подробна информация за всеки един детайл от екипировката ще споделим в отделна наша статия.

  Ако за първи път карате ски или ако използвате оборудването само веднъж или два пъти годишно, не си струва да купувате такова. Във всеки ски район можете да наемете всичко – от обувки до каски. Предимството: оборудването винаги е добре поддържано и можете да получите най-новия модел (ако искате). Независимо дали ги купувате или наемате: Опитайте ски обувките на спокойствие и отделете достаъчно време за  пробване и от децата.

  👉 ПРЕПОРЪЧАНО ОТ НАС

  В случай че наемате, оставете достатъчно време за цялото семейство, за изпробване на екипировката. Най-удачният вариант е вечерта преди първия ви ски ден. Всички магазини за екипировка под наем и в България, и в чужбина работят достатъчно до късно.

  И така за екипировката…

  Ски обувки

  Тъй като при по-малките деца е трудно да разберете дали обувката е наистина удобна, препоръчваме обувки с по-малка твърдост за начинаещи и  малки деца и много важно – ТОЧЕН РАЗМЕР! Броят на щраймерите расте пропорционално с уменията.

  Автомати

  Много важна е настройката на автоматите!

  Препоръчваме да става от специалист!

  Ските – дължина и твърдост

  Правилната дължина зависи от способността на малкия карач: най-общото правило е, че начинаещите трябва да имат ски до раменете си, докато експертите могат да избират ски до собствената си височина. 

  Има специлани таблици със стандарти, които е добре да се спазват.

  Най-добрият вариант за децата още от първите стъпки са карвинг ските, вместо правите ски от едно време. Така нареченото “вталяване” на ската значително улеснява процеса на учене и прави удоволствието възможно съвсем скоро. За начинаещите са препоръчителни ски с по-малка твърдост.

  👉 ПРЕПОРЪЧАНО ОТ НАС

  Детето ви винаги да започва сезона със стария чифт ски, дори и да има закупен нов. При по-малките деца “забравянето” на карането е много силно застъпено. Всяко първо каране за сезона изглежда почти, като първи стъпки. Но, не! Не се стряскайте! Много бързо всичко си идва на мястото и уменията от предишния сезон много бързо се възвръщат. Когато това стане, вече може да сложите и новите ски! Успех!:)

  Щеки 

  Важно! – правилната дължина на щеките е много съществена за удобството и стойката. 

  Когато детето хване щеката за дръжката, предмишницата трябва да е под прав ъгъл спрямо горната част на ръката. Това правило важи и за порасналите скиори!:)

  “Моето дете иска на сноуборд?!?”

  Много деца напоследък предпочитат сноуборда. Струва им се по-атрактивно и интересно.

  Много наши клиенти ни питат – “Кое е по-лесно, Сноубордът или Ските?

  Ние смятаме, че и двете са трудни до достигане на майсторство и истинско удоволствие. И двете изискват упоритост и много часове каране. Според нас за деца и като за начало, ските са по-удачният вариант. 

  За разлика от ските, сноубордът много често се налага да се сваля и носи по време на каране. Освен това, повечето ски влекове не са съвсем удобни за бордистите, особено за начинаещите и децата. А и травмите на седалището, главата и ръцете са много по-чести при сноуборда, особено в началото. Това споделяме от личен опит. Иначе удоволствието след достигане на определено ниво с борда наистина е неописуемо!

  И в крайна сметка решавате вие! Ако е с професионален инструктор – защо не?!

  Продължаваме с екипировката….

  Ски облекло

  Правилното ски облекло трябва да отговаря на много изисквания: то трябва да е топло, водоустойчиво, дишащо. От достатъчно здрава материя, за да издържи на падания. Ергономичната кройка и висококачественият материал, гарантират необходимата свобода на движение и поддържат детето сухо отвън и топло отвътре.

  Мненията са разделени по въпроса за еднокомпонентен ски костюм (overlall) или за комбинация от ски панталон и яке. Във всеки случай, тялото трябва да бъде добре защитенo от проникването на сняг и студ.

  👉 ПРЕПОРЪЧАНО ОТ НАС

  Ние залагаме на Overall, когато детето е малко (2-3г.) и когато памперсът е съществен фактор, а след това определено яке + долнище.

  Протектори – задължително!

  Каска

  Съветът ни тук е – избягвайте евтини модели! Каската трябва да носи маркировката CE и да отговаря на стандарта EN 1077.

  Трябва да седи добре и да не притиска. Трябва лесно да се затваря и отваря, да не е прекалено тежка и меко подплатена, за да не се налага да се слага шапка под нея.

  Важно е да подчертаем, че изборът на каска върви паралелно с този на ски маска.

  Идеално би било, ако ски очилата се прикрепват добре към маската, без да остава разстояние на челото.

  Протектор за гръб

  Това е задължителна защита, веднага щом детето ви излезе на пистата. Най-добре е децата да носят леки, меки протектори, които да се обличат като жилетка и които не ограничават свободата на движение.

  МНОГО ВАЖНО!

  ✅ Независимо дали детето ви е в ски училище или с вас на пистите: Винаги поставяйте бележка с вашите данни за контакт в джоба на якето или на специален етикет на гърба.

  ✅ Слънцезащитата за очите 

  Това често се забравя: очите на децата са много чувствителни към високите нива на UV лъчение в планината и винаги трябва да носят слънчеви очила или маска, когато карат ски. Последните не само подобряват зрението, когато вали сняг, но и предпазват кожата на лицето от вятър и студ. 

  👉 ПРЕПОРЪЧАНО ОТ НАС

  За малки деца, за времето на каране препоръчваме маска. Дори и в слънчево време. За целта се предлагат различни видове плаки – за слънце или мъгливо/облачно време. Стандартните очила нека бъдат за останалото време на игра или просто разходка в снежен слънчев ден!

  ✅ Слънчезащита за кожата

  Така наречните безводни (глетчерни) кремове за вятър и атмосферни влияния, които се нанасят върху кожата, като защитен филм, поддържат влагата в кожата и я предпазват от студа. Внимание! Кремът не трябва да съдържа вода! Много е важно да ги ползвате, особено за каране на по-високо и студено!

  Слънцезащитния крем трябва да бъде поне 20SPF. 

  Не забравяйте и устните! За тях също UW защитата е задължителна!

  АКО В СЕМЕЙСТВОТО ИМА БЕБЕ

  Има много спорни мнения относно влиянието на височините, засилената слънчева активност и студа на високото за най-малките бебета, които не карат все още ски.

  Ние ще споделим нашия опит, а преценката оставяме на вас, според собственото ви дете и възможности:

  • До около 2000м надморска височина, определено няма проблем. 
  • Спане и престой навън до 4-5 часа дори и в студено време ( -10 градуса целзии), при необходимата защита в количката, слинга или шейната – никакъв проблем!
  • Возене на ски, в специална детска планинска раница – само при хубаво и ясно време и не повече от 1-2 спускания. Ако мъникът видимо се забавлява – може и 3.
  • При добра организация и синхронизация на родителите с режима каране – време с детето,  се получава супер изкарване за всички

  И така….

  Това са нашите най-основни съвети и препоръки за вашата добре организирана и приятна семейна ски ваканция.

  А най-важното, което ще споделим за финал е:

  👍 Когато много искаме нашето дете да заобича нашите хобита и наистина да се забавляваме заедно, трябва да му отделим нужното време и внимание.

  👍 Да му осигурим повече улеснения в началото, и повече интересни, но все пак преодолими трудности и предизвикателства впоследствие, когато задобрее.

  👍 Да заложим на игровия елемент във всяко едно нещо, на което искаме да го научим на пистата и в планината.

  👍 И най-вече, да успеем да жертваме осъзнато и с желание от собствения си комфорт и време за каране.

  Резултатите няма да закъснеят!

  Обещаваме! 😀

  Подобни статии

  Безопасност и Сигурност на пистата за Ски и Сноуборд – какво трябва да знае всеки родител?

  Карането на ски и сноуборд е преди всичко удоволствие и забавление. Въпреки това, когато практикуваме тези спортове, всички ние, скиори и сноубордисти, трябва да слагаме

  Прочетете повече »

  Документи за попълване