fbpx
Skip to content

ЕЛА С НАС

Кои са основните правила, които трябва да спазваме, когато сме на гости на дивата природа?

  Тази статия може да е полезна за всеки, който иска да бъдат в хармония с  дивата природа и да не вреди с присъствието си, когато бивакува, къмпингува или е излязъл просто наразходка в нея.

  Контактът ни с много хора, с които приключенстваме ни показва, че много от тях не са съвсем наясно с правилата на поведение на човека, когато е сред природата. С основните принципи, които трябва да спазваме така, че да не нанасяме вреди върху нея с присъствието си. Във всички формати, които правим, и с деца, и с възрастни се опитваме с личен пример и доскусии да информираме за това кое е добре и кое не.

  Ето синтезирани нашите :

  5 основни неща, които да спазваме, когато сме в планината или на някое друго диво място и искаме да пребиваваме там известно време, без да нанасяме вреди!

  ✅ 1.Щом е биоразградимо – хвърляй смело…

  Става дума за отпадъците. Всички, които обичаме да сме на открито и да бродим сред природата, знаем правилото “Боклукът остава в раницата”.

  Но, много хора смятат, че могат спокойно да си хвърлят обелката от банан или огризката от ябълка в природата. “Все пак е био отпадък и се разгражда бързо” казват те. Дори много от децата са научени на същото. Мнението, че щом един отпадък е биоразградим, може спокойно да бъде хвърлен в природата, без да й вреди е широко застъпено. Но дали това е така?!

  Въпреки че хранителните остатъци са технически биоразградими, те може да не се разграждат лесно. Необходими са определени условия на околната среда, за да започне процесът на разлагане, като влага и топлина. И в зависимост от това, къде се намираме по света, понякога може да отнеме месеци и години, за да се разградят биоразградимите отпадъци. Това е една от многото причини, поради които нищо не трябва да се изхвърля в природата – дори остатъците от храна!

  Обелки от банани, огризки от ябълки (от ябълката трябва да остане само дръжката, казваше баба) трябва да отиват обратно в раницата.

  И, както ще споменем по-долу, тези хранителни отпадъци също могат да имат много отрицателни въздействия върху дивата природа. Но освен това, чисто естетически е твърде неприятно, вървейки по някоя планинска пътечка да срещаме обелки или огризки…нали?!

  Това, което трябва да е наш девиз, е:

  Минимизирай максимално следите си и оставяй след себе си дори по-чисто, отколкото си намерил!

  ✅ 2.Хранене на диви животни.

  Един ден може да попаднете на прекалено любопитна лисица или палав гарван в природата и да помислите да й хвърлите парче храна. Недейте! А защо, ще попитат много от вас? Ако животното е гладно, защо да не го нахраним и какво лошо има в това?! Необходимо е само едно парче човешка храна, за да превърнете диво, самодостатъчно животно в такова, което е постоянно и често необратимо зависимо от човешкия боклук….Тази “лесна” храна всъщност се оказва доста опасна за него!

  Как ти звучи?!

  Промяната в поведението му може да доведе до смъртта на животното, тъй като то се превръща в опасност за хората. Има много такива случаи с убивани мечки в България например. И не само…. Или може да бъде блъснато от кола, докато търси “находки” край пътя. Ако все пак това животно оцелее, за да се размножи, то ще сподели това заучено поведение с потомството си, което може да направи малкия проблем много по-голям….

  И още примери….

  Докато птиците, привлечени от остатъците от храна, намерени в къмпинги, пътеки или места за пикник, може да не изглеждат голям проблем, всъщност много от тях са хищни (като врани и гарвани). Това засилено тяхно присъствие обаче, след това излага на риск други видове, като гнездящи птици или млади птици, които могат да станат тяхна лесна плячка. След като настъпи тази промяна в дивата природа, много по-чувствителни, като пойните птици вероятно ще избягват тези места просто поради увеличеното присъствие на хищници (гарвани, лисици и дори чайки по крайбрежието). И така се нарушава балансът на популациите, което носи след себе си куп други проблеми.

  ✅ 3.Лагерни огньове?

  Има нещо много специално в това да си запалиш огън някъде на диво място, след дълъг приключенски ден.Това е топлината, трептенето на светлината и звукът на пукащи дърва, приятелите и добрата храна. Ето няколко неща, които да вземете предвид следващия път, когато планирате да имате лагер и огън.

  Лошо управляваните огньове, или такива, които не са напълно загасени, са сред водещите причини за горски пожари. Постоянно затоплящият се климат на нашата планета прави този риск още по-голям на много места, поради което е важно да сте наясно с местните и регионални ограничения и предупреждения за пожари.

  Дори малък лагерен огън може да остави дълготрайни белези на иначе девствени и красиви места. Добре е да се ползват установените специални места за палене на огън или ако все пак се налага да бивакувате далеч от такова място, да съобразите много добре терена и рисковете от пожар. Наличието на вятър и суха растителност в близост са много рискови фактори! Освен това, огънят е задължително да бъде обезопасен по специален начин. Добре е всеки, който възнамерява да пали огън, да се информира обстойно за правилата.

  След огъня е задължително да се уверите, че мястото е потушено с достатъчно вода, така че да е студено на допир, за да предотвратите риска от горски пожар.

  ✅ 4. Намалете музиката.

  Хубава музика около огъня си е класика. Но за съжаление високата музика се оказва доста вредна за дивата природа. Това на пръв поглед може да звучи налудничаво, но ако целта ви е да не оставте следи, продължете да четте…

  Прекомерният шум може да изплаши всяко диво животно в близост, което всъщност е у дома си, а ние сме гостите. Освен това тази музика може също да повлияе негативно на животни, които се опитват да ловуват, да се хранят или да общуват.

  Точно, както ние използваме очите си, за да виждаме света, много животни, особено нощни, използват звука, за да виждат и оцеляват. И докато тази музика може да ни достави на нас хората голямо удоволствие, възпроизвеждането й твърде силно, нарушава естествения звуков пейзаж на мястото и затруднява дивата природа да бъде в баланс и да си върши работата.

  Насладете се на тишината и естествената природна музика, която предлага мястото. Така ще бъдете в истинска хармония.

  ✅ 5.Силата на социалните медии.

  Всяка снимка или видео, които публикуваме в социалните медии, може и ще вдъхнови другите да правят като нас. Важно е да вземем предвид ефекта, който имаме върху нашата общност. Какъв пример даваме? Когато популяризираме и споделяме местата, на които къмпингуваме, начините, по които прекарваме времето си навън и как се отнасяме към природата, правим впечатление на много хора. Задължително е с нашите снимки, клипове да сме добър пример за подражание. Добре е да се стремим да поставим висок стандарт и да вдъхновяваме хората да оставят местата, които посещават в природата ДОРИ в по-добро състояние, отколкото са намерени!

  Вземете малко боклук по пътеката, използвайте бутилка с вода за многократна употреба и избягвайте пластмаси за еднократна употреба. Вместо това инвестирайте в някои трайни консумативи за къмпинг и съдове за многократна употреба, за да намалите въздействието. Списъкът продължава. Но важното е да помним, че всеки от нас има възможност да дава добър пример и в социалните медии и с личен контакт.

  Малките положителни неща, които правим, са от голямо значение. С течение на времето те могат да окажат огромно влияние върху бъдещето на нашата планета.

  П.С. – “Take nothing but pictures. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time!”

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Документи за попълване