fbpx
Skip to content

ЕЛА С НАС

Как да направим прехода в планината интересно и вълнуващо приключение за децата?

  Обичате планината, красивата природата и приключенията.

  Ходите там от малки, често, при всяка възможност.

  Трябва ли да се откажете от това прекрасно занимание, когато вече сте родител?

  В никакъв случай!

  Ето 7 ПРЕДЛОЖЕНИЯ  как да направите семейния излет, преход, приключение в планината едно прекрасно изживяване:

  1. ЛЕКА – ПОЛЕКА

  С преходи в планината може да започнете още, когато мъникът е на около 3 години. Въпросът е да не е дълго и прекалено трудно. Денивелация от 200 метра е съвсем приемлива в началото.

  Само една година след това, 400 метра ще се случват без проблем.

  Въпросът е в постоянството!

  Освен денивелацията обаче, много важна е и продължителността. Хубаво е да не сме прекалено амбициозни в началото. От нашия опит, като инструктори на приключения с деца и като родители, препоръчваме 4 часа, като оптимално времетраене за малугани в предучилищна възраст. Е… може и 5, но с повече почивки.

  Колкото повече – толкова повече не е актуално тук!

  2. СТРЪМНО ВМЕСТО РАВНО – КАК ТАКА?!

  За децата катеренето просто е по-вълнуващо от ходенето по широки горски пътища. Препоръчително е да избирате пътеки, по които има камъни, интересни скални образувания, големи коренища. Тогава определено може да е и малко по-стръмно, но ще бъде интересно! А и ще има интересни скривалища за игра на криеница, както и места за кратки (задължителни! ) почивки.

  3. ЗИМЕ БЕЗ ТОРБИЧКА, ЛЕТЕ БЕЗ АБИЧКА!

  Правилната екипировка е много важна, за да осигурим на децата комфорт и защитеност по време на преход в планината. Хубаво е да инвестирате за малчуганите така, както го правите и за себе си. Дишащи материи, удобни дрехи за преходи, хубави сезонни обувки за планина. 

  Има предостатъчно предлагане на прекрасна детска екипировка и то на съвсем прилични цени. Със сигурност е едно добро вложение!

  От личен опит – втори чифт обувки и чорапи никога не са излишни! Малко повече товар в раницата и си спестявате мокри крака и сърдити физиономии:)

  4. ЖИВОТНИ – ОЩЕ ПО-ДОБРЕ!

  Ако по избраната пътека има възможност за среща с истински животни, няма как да не е интересно и вълнуващо. Наблюдение на птици, насекоми, някой бърз див заек, лисичка, красива сърничка. На по-високото коне, кози. Дори и да не срещнете животни, може да превърнете разходката в интересно изучаване на следите, които те оставят. Да опитвате да разпознавате на чие животно са те, колко са пресни и какво ни показват. 

  В планината е пълно с такива! 

  5.ВСИЧКО СВЪРЗАНО С ВОДА – РАБОТИ!

  Потоци, езера, водопади…. водата винаги привлича децата, като магнит.

  Ако маршрутът ви минава покрай някаква форма на дива вода – играта и забавлението са гарантирани!

  “Жабки” в спокойна вода, състезание с ходене по камъни по течаща планинска река, пускане на лодки, а в топлото време пръскане и защо не и плацикане и къпане, ако мястото го позволява, разбира се!

  Потърсете маршрути с дива вода и само наблюдавайте…

  6.ПОВЕЧЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

  Красивите гледки и тишината са прекрасно нещо, но дали децата се вълнуват от това?!  Те по-скоро искат разнообразие и приключения. Маршрути, в края на които има въжена градина, стена за катерене, езеро с лодки са добър избор. Ако търсите по-диви места – запустял овчарник с интересни находки е супер идея!

  А хижа, в която има сладолед си е класика!

  Хубаво е да имате крайна обща цел и тя да е дефинирана предварително. Да има обещание за награда, но да е реално и наистина да се случи. Това е много мотивиращо и държи децата в кондиция до края! Е…понякога се налага да напомняте, но това е част от играта:).

  7.ДОБЪР ПЛАН – ДОБЪР РЕЗУЛТАТ

  Каквото и приключение да изберете, какъвто и маршрут да набележите, когато сте с деца наистина е много важно да сте били на мястото и преди или поне да сте се информирали достъчно добре предварително.

  Освен това, планирайте достатъчно време за почивки!

  И внимание – достатъчно време за игри!

  Бързането и даването на зор не е начинът, по който ще запалите децата по планината.

  Дори и да не стигнете крайната цел, важни са червените бузи и блясъкът в очите!

   

   

  П.П. – А в колата наобратно тишината е гарантирана – всичко живо спи на задната седалка!

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Документи за попълване