fbpx
Skip to content

ЕЛА С НАС

Как и на каква възраст е добре децата да започнат обучение по ски?

  Ски ваканциите са истински забавни, само когато цялото семейство може да кара заедно по пистите.

  От каква най-ранна възраст е добре за детето да започне да кара ски?

  Ски училище или обучение с родителите?

  Това са въпроси, на които ще се опитаме да отговорим, като дългогодишни ски учители, а от няколко години и родители.

  Възрастта

  Преди да вземе решение на каква възраст е добре да сложи детето си на ски, всеки родител трябва да има предвид следните важни неща: 🔰🔰🔰

  👉 Всяко дете има свой собствен ритъм на развитие – физическо, психическо, емоционално. Всяко дете е уникална личност, която приема предизвикателствата и новостите различно, адаптира се различно в група, доверява се и се забавлява по свой собствен начин. 

  👉 Ските, особено при децата и особено в началото трябва да са нещо, което се прави предимно за удоволствие и забавление. Не трябва да имаме очаквания за високи спортни резултати – в никакъв случай!

  👉 Карането на ски е много повече от физическо натоварване! Слагайки детето си на ски, ние му даваме един нов свят на забавления, емоции, красива природа и приятелства за цял живот. Определено си струва!

  И все пак, ако трябва да фиксираме една възраст ….

  Според нас много зависи от това кой ще се занимава с детето първоначално!

  ⏩ Ако това са самите родители – скиори и те се чувстват достатъчно подготвени да го направят, тогава може да се започне и на 2 години.

  ⏩ Ако изберем професионален ИНДИВИДУАЛЕН ски учител – 3г. най-рано.

  ⏩ Ако искаме да запишем детето в група – 4г.

  Смята се, че децата на 3 годишна възраст имат достатъчна физическа сила и координация на движенията, така че да изпълняват необходимата последователност на движения по време на обучението по ски.

  Опитът показва, че повечето деца на възраст под 3 години, често се уморяват бързо и дори понякога се чувстват съкрушени. Тогава те бързо губят желание и интерес за забавление в снега.

  Но още веднъж уточняваме –  всичко е строго индивидуално и относително!

  Познавайки своето дете, всеки родител би трябвало сам да може да прецени кога детето му е “ готово” за това забавление! При всички положения не отлагайте прекалено дълго! Дори и да не сте скиори, си струва да опитате!

  Ски курс  – “за” и ” против”?

  ✅ Ако ски учителят е кавалифициран и има опит в работата с деца, той ще научи детето ви по-бързо и ефективно. Колкото по-бързо и без разочарование се научи едно дете, толкова повече забавление ще има и толкова повече ще иска още и още.

  ✅ В ски училището по-малките деца могат да развият самочувствието, от което се нуждаят, за да карат ски. Повече, отколкото при каране с родителите. А те от своя страна, в най-общия случай често реагират прекалено тревожно и предпазливо.

  ✅ Докато детето е на ски, вие също имате време да карате.

  ✅ Ски училището и в частност ски групата е една социална лаборатория, в която деца на подобна възраст, учейки се заедно, всъщност много повече се забавляват, отколкото ако го правят с родителите си!  Ученето също се случва много по-несъзнателно, детето преди всичко остава с усещането, че играе по цял ден. По правило родителите, които се опитват да бъдат учители, много трудно постигат този ефект!

  Ски курсът обаче не е абсолютно задължителен – понякога просто няма подходящ такъв, понякога детето  отказва и със сигурност е твърде скъпо за някои семейства (особено с няколко деца).

  Мама , Татко и Аз:)

  Ако не се фокусирате върху физическата активност и крайния резултат, а се отдадете на приятна почивка заедно в планината, ще е възможно спокойно и без напрежение да научите детето си да кара ски. И ако сте скиори разбира се!:)

  Трябва много търпение и съпричастност, особено в началото!

  Всяко дете може да научи поне основите на ските от вас – плъзгане, спиране и завиване.

  🔷 Внимавайте да не претоварите детето си – повече от час тренировки в началото няма да са възможни. Но ако все пак детето иска още малко – не му отказвайте!

  🔷 Редуването на родителите, като учители е вариант всеки да има и своето каране през деня. От гледна точка на ефикасността на ученето обаче, ние смятаме, че е добре, особено в началото, само единият родител да учи детето. Различният подход и дори думи, може да объркат малкия скиор и лесно да го откажат…

  🔷 За началото изберете терен с много малък наклон и достатъчно обширна равна част. Идеално е, ако в края на първите плъзгания надолу, има лек обратен наклон – естествена спирачка за малкия скиор!:) Добре е и мястото да не е пренаселено. Това притеснява много от децата в началото.

  🔷 Не оставяйте детето прекалено дълго да катери склона пеша. Вече има всякакви подходящи за деца съоръжения, които улесняват изкачването и така остава енергия за по-дълго време за спускане.

  🔷 Когато децата започнат да завиват и контролират скоростта, препоръчително е да използвате лифтове и гондоли. Влековете излишно натоварват и стресират малките скиорчета. Когато обаче напреднат още малко – не ги щадете много! И това е полезно!:)

  🔷 Оборудвайте се с напитки, малки закуски за почивките. Носете поне още един чифт ръкавици и сменяйте!

  🔷 За по-малките скиори, дори може да взимате с вас любими играчки на детето. Така то наистина се отпуска по-лесно и приема всичко, като на игра. А завоите се получават по – добре!😀

  Какао – О ДА!

  Какаото е най-верният помощник в обучението по ски на нашето собствено дете! Стимулът за горещо какао в чайната върши чудеса! 

  Със сигурност ако имате възможност да отделяте повече време и внимание на детето си, ще откриете и вашите трикове и хитринки. И не е ли това част от удоволствието?! Успех!

  В заключение….

  Aко успеете да редувате ски училище и каране с цялото семейство – това е идеалният вариант!

  И няма да закъснее моментът, когато вашият малък скиор ще започне да ви дава и професионални съвети за по-добро и правилно каране! 

  Какво по-хубаво от това?!? 😀

  Подобни статии

  Безопасност и Сигурност на пистата за Ски и Сноуборд – какво трябва да знае всеки родител?

  Карането на ски и сноуборд е преди всичко удоволствие и забавление. Въпреки това, когато практикуваме тези спортове, всички ние, скиори и сноубордисти, трябва да слагаме

  Прочетете повече »

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Документи за попълване