fbpx
Skip to content

ЕЛА С НАС

Kак да намалим отпадъците, които произвеждаме по време преход в планината?

  Преходът в планината е здраве и удоволствие.

  За много от нас той е жизненоважна необходимост.

  Изключително красиво и зареждащо преживяване за цялото семейство.

  Но даваме ли си сметка какво въздействие оказваме върху природата и как бихме могли да го минимизираме?

  В световен мащаб стратегията за намаляване на въздействието върху околната среда и устойчивото развитие е широко застъпена в политиката на всички развити държави, но въпреки това резултатите от човешкото взаимодействие с природата продължават да са меко казано незадоволителни, а в много аспекти катастрофални.

  В индивидуален план е задължително всеки от нас да се замисли как и с какво ЛИЧНО допринася за подобряване на екологичната обстановка в света. Как с личния си пример, съдейства за намаляване на вредното въздействие на човека върху природата.

  И тук много съществено е поведението ни в планината и в частност подготовката ни за времето, което ще прекараме, като нейни гости.

  Ето нашите 4 ПРЕДЛОЖЕНИЯ, които са лесно изпълними и които със сигурност биха дали съществен положителен ефект:

  1. Използването на бутилки за многократна употреба

  Бутилките за многократна употреба са нашата спешна препоръка за всеки отговорен планинар. Използването им допринася за значителното редуциране на ненужните пластмасови отпадъци. Освен това, в зависимост от спецификите си те създават и лична добавена стойност.

  Термобутилките могат да поддържат напитките топли или студени по време на целия преход.

  Филтърните бутилки филтрират всякакви примеси от водата. Използването на филтърни бутилки е особено препоръчително, когато водата се изтегля от пасища или от застояла вода.

  На пазара има много и различни видове марки бутилки, от неръждаема стомана, пластмасови бутилки без бисфенол А ( BPA).

  Всички те са един много добър избор, като екологична алтернатива на пластмасовите бутилки за еднократна употреба.

  Лично ние сме се доверили на марката Klean Kanteen, която предлага продукти от неръждаема стомана. Някои от тях с термо функции.

  1. Кутия за храна

  Кутиите за храна са полезна замяна на много опаковъчни материали и по този начин помагат да се избегнат ненужните пластмасови отпадъци. Освен това те могат да се ползват и като дъска за рязане, за да можете да приготвите вкусна гозба в планината. Има различни видове кутии от неръждаема стомана, които биха свършили прекрасна работа.

  1. Регионална и сезонна храна – защо не?!

  Освен внимание към екипировката е добре да се замисляме и планираме и самата храна, която ще вземем със себе си за предстоящия преход. За опазване на околната среда е препоръчително да се обърне внимание на регионалността и сезонността. В тази връзка бананът изминал хиляди километри за да достигне до нас не е най-добрият избор…:) Тази концепция провокира нови вълнуващи кулинарни преживявания и е валидна и за ежедневното ни меню. Изборът дали да я прилагаме разбира се си остава индивидуален!

  1. Всички отпадъци в раницата!

  Едно от Златните и ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ правила в планината е, че не оставяме боклука си никъде, а го носим със себе си по време на целия преход. Не го оставяме и в хижите, разбира се!

  Независимо дали става въпрос за храна, носни кърпи или всякакви други отпадъци: боклукът, произведен в планината, се връща обратно в долината и там се изхвърля правилно. Препоръчително е да имате в раницата си подходяща торба, която да използвате за транспортиране на отпадъците си. 

  Ами…това е. Не е толкова сложно, нали? Изисква малко повече усилия, лична дисциплина и инвестиция на време и определена сума пари. 

  Но резултатът определено си струва! И със сигурност е прекрасен пример за нашите деца, като бъдещи стопани на планетата!

   

  П.П. – И за да те мотивираме още повече, ето малко статистика за това, колко време е необходимо за разграждането на различни видове субстанции в природата:

  * салфетка – 3 месеца

  * фас от цигара – 2-7 години

  * дъвка – 5 години

  * найлонов плик – 20-100 години

  * алуминиеви кенове – 500 години

  * пластмасови бутилки 500-1000 години

  * стъкло – 1000 години

  Документи за попълване