fbpx
Skip to content

ЕЛА С НАС

Безопасност и Сигурност на пистата за Ски и Сноуборд – какво трябва да знае всеки родител?

  Карането на ски и сноуборд е преди всичко удоволствие и забавление.

  Въпреки това, когато практикуваме тези спортове, всички ние, скиори и сноубордисти, трябва да слагаме на първо място сигурността и да спазваме стриктно ПРАВИЛАТА ЗА БЕЗОПАСНОСТ!

  Това важи с особена сила, когато караме семейно, с децата си.

  Отговорност и задължение на всеки родител е, да е наясно с основните правила за безопасност и с личния си пример и обяснения, да учи децата си на правилно и разумно каране. 

  Кое според нас е задължително да се спазва, по време на семейното каране по снежните писти?

  ☑️ Не бива да карате ски или сноуборд сами. НИКОГА! Това крие голям риск за сигурността. И освен това, какво по-хубаво от това да споделиш емоцията?!? Всъщност, най-голямото удоволствие от ските е споделянето! И на това трябва да учим децата си още от първите им стъпки.

  ☑️ Дори ако по-големите ви деца са много по-бързи от по-малките си братя и сестри (или дори от вас …), те трябва търпеливо да ви изчакват и не трябва да се пилеят по ски зоната сами или с други деца. Ако пък децата ви вече са по-големи (13г. и повече) и смятате, че са задобрели технически и могат да контролират скоростта си, както и да съобразяват разумно различни ситуации, може да им давате известна свобода и да им позволявате самостоятелно каране. Но дори и тогава, трябва да въведете регламент за регулярни семейни срещи на определени места. Така децата се учат и на преценка за времето. Умение, което е много важно в планината! Дръжте на точността!

  ☑️ Освен това, не поощрявайте децата си да карат бързо! Наблягайте на техниката и споделянето. Карайте по-големите си деца да коментират карането на случайни скиори. Градивно разбира се. Това учи на правилна преценка и дава поглед на различни ситуации “отстрани”. Научете ги, че е важно да карат с такава скорост, че да могат да спират пред препятствия по склоновете, неравностите или ледените повърхности без проблем. Учете ги на толерантност и съобразяване с останалите скиори и сноубордисти по пистите!

  👉 👉 👉 Учете ги на респект към планината!

  ☑️ Много важно: много добре преценявайте възможностите си и тези на децата си и избирайте терените адекватно.

  Карането по много стръмни писти (черни) с децата принципно не е препоръчително. Дори и вие, и те технически да нямате проблем, не се знае с кой още ще попаднете на мястото. А и техника се тренира на нетолкова стръмни терени. Много често най-малките скиорчета не осъзнават дали са на черна, червена или синя писта. Те просто се спускат:). Но ако прекалим, умората идва много бързо, а с нея биха могли да дойдат и други неприятности. Щадете децата! 

  Бабунките и скокчетата по пистата и в краищата й са любими на децата. Не ги лишавайте от тях в никакъв случай! Те развиват кординация, концентрация и техника. И най-вече доставят голямо удоволствие! Но винаги първо проверявайте трасето лично, изучавайте го добре и на следващото спускане пуснете и детето. Много често зад скокчетата има оголени места, камъни или корени, които могат да са причина за лоши падания и инциденти. 

  ☑️ Ако сте с по-малки деца на пистата, задължително проверявайте често дали все още са достатъчно топли. Замръзването и настинките често започват незабелязано или пък вие приемате хленченето и плача, като каприз. Много внимавайте! Ако детето видимо не се забавлява, по-добре прекратете и разберете причината.

  ☑️ Никое дете не трябва да е гладно или жадно по склоновете. Малки закуски, нещо сладичко, термос с топъл чай в раничка на гърба, трябва да са част от основното оборудване на всеки ски – родител. А едно горещо какао в хижата или чайната направо дава крила! И прави чудни мустаци! 😀

  ☑️ Ако детето ви е много уморено или изтощено, тогава няма да помогне, ако го мотивирате да „упорства“. Запомнете: Инцидентите се случват най-често поради липса на концентрация!

  Дотук с пожеланията и препоръките от нас! 

  Следва задължителната част:

  🔰🔰🔰

  Спазвайте правилата на FIS!

  Международната Федерация по Ски (FIS) е изготвила 10 международно валидни правила за поведение на любителите на зимните спортове – скиори и сноубордисти. А също и за деца!

  Тези правила не са само насоки и хубави пожелания. Те също така служат, като основа за полицията и застрахователните компании да преценяват, кога са настъпили произшествия. Всеки, който наруши правилата на FIS, подлежи на наказание!

  В повечето ски зони има налични ски патрули, които следят за спазването им.

  Ето ги и тях:

  1️⃣/ Съобразяване с другите скиори и сноубордисти на пистата. На пистата всички скиори и сноубордисти са длъжни да се държат така, че да не застрашават сигурността на останалите и да не рискуват да ги наранят!

  2️⃣/ Контрол на скоростта и начин на спускане – всеки е длъжен да съобразява своята скорост и начин на спускане със собствените си възможности, терена, климатичните условия, състоянието на снега, както и наличието и разположението на другите хора на пистата.

  3️⃣/ Избор на линията на спускане – всеки избира траекторията си на спускане така, че да не застрашава сугусрността на спускащия се пред него.

  4️⃣/ Изпреварване – изпреварването винаги трябва да става с оставяне на достаъчно разстояние, което дава на изпреварвания достатъчно пространство за движение.

  5️⃣/ Навлизане, тръгване и каране по склона

  При излизане на пистата, при тръгване след спиране, както и при завиване и каране направо по склона, всеки скиор и сноубордист трябва предварително да се огледа нагоре, надолу и настрани и да се увери, че не представлява опастност за себе си и за другите на пистата.

  6️⃣/ Спиране – всеки скиор или сноубордист трябва да избягва да спира в тесни места и такива с намалена видимост. При падане на такива терени, трябва максимално бързо да се опита да се изтегли от мястото.

  7️⃣/ Изкачване и Слизане – става само в краищата на пистата

  8️⃣/ Спазване на знаците по пистата – спазването на указателните табели и маркировки по пистата е абсолютно задължително.

  9️⃣/ Оказване на помощ– всеки скиор или сноубордист е длъжен при инцидент да окаже помощ на пострадалия.

  🔟/ Документи за самоличност – при инцидент, всеки скиор или сноубордист, независимо дали е свидетел или участник и дали носи отговорност за инцидента – е длъжен да се легитимира.

  Не се притеснявайте: не е нужно да можете да рецитирате десетте правила на FIS наизуст. По принцип трябва да карате толкова внимателно по склоновете, колкото в кола на пътя. И там шофирате с предвидливост, обръщате внимание на останалите участници в движението и се адаптирате към потока на движението.

  ⚠️ В случай на извънредна ситуация

  Правилата на FIS задължават всеки любител на зимните спортове да помага на другите, в случай на инцидент. Трябва да знаете какво точно да правите при спешен случай.

  Ето няколко насоки:

  • Запазете спокойствие и обезопасете мястото на инцидента – поставете ски малко нагоре по склона, като кръстове, за да предупредите останалите скиори и да предотвратите нов инцидент. Това е изключително важно!
  • Осигурете първа помощ! Поинтересувайте се за основните правила за оказване на първа помощ и си ги припомняйте често!
  • Поддържайте пострадалия на топло. Завиване с якета би могло да свърши работа, докато изчаквате да дойде спасителната слубжа.
  • Обадете се на спасителната служба. Спешният номер 112 се прилага по целия свят. Във всяка държава има и друг номер, на който можете да се обадите алтернативно. Поинтересувайте се (превантивно), в зависимост от това, къде се намирате.

   

  💟 И нещо, което сме научили от нашите родители, като деца:

  Първото спускане за деня е най-опасното!

  А за “последно” дори и не споменаваме!

  Приятно и безопасно каране!

  Подобни статии:

  Безопасност и Сигурност на пистата за Ски и Сноуборд – какво трябва да знае всеки родител?

  Карането на ски и сноуборд е преди всичко удоволствие и забавление. Въпреки това, когато практикуваме тези спортове, всички ние, скиори и сноубордисти, трябва да слагаме

  Прочетете повече »

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Документи за попълване