fbpx
Skip to content

ЕЛА С НАС

5 съвета за прекрасни есенни дни в планината за цялото семейство

  Най-накрая тя е тук, ЗЛАТНАТА ЕСЕН…

  Голямата жега е отдавна отминала и природата постепенно се показва в най-красивата си и шарена премяна и ни дарява с тонове цветни листа, жълъди и кестени и така красиви гледки. Перфектни условия за вълнуващо планинско изживяване с деца, нали?!

  Но само при условие, че обърнете внимание на няколко важни подробности .

  Ето нашите…

  5 съвета за прекрасни есенни дни в планината за цялото семейство:

  1.ТВЪРДЕ МНОГО вместо твърде малко

  Есента е непредсказуема!

  “Сутринта беше ледено студено и мъгливо, а сега по обяд е толкова меко и приятно” е много често срещано споделяне през есента. Понякога разликата в температурите в рамките на един ден е наистина драстична.

  И така, какво трябва да носите? Особено, когато сте с деца, винаги е по-добре да вземете твърде много, отколкото твърде малко. Това важи и за най-малките, които носим в раница или слинг и които могат да замръзнат, докато ние сме удобно и приятно загряти от ходенето. По-добре да сложите няколко слоя “твърде много” и постепенно да ги свалите следобед. Същото важи и за по-големите деца, които се придвижват самостоятелно.

  А Как да разберем дали на мъника му е достатчно топло? 

  Студените ръце съвсем не са проблем! Най-добре е да проверите за кратко врата, за да видите дали детето е облечено достатъчно топло.

  Шапката, ръкавиците и пухеното яке така или иначе винаги трябва да са с вас! ВИНАГИ!

  2. Гладна мечка - хоро не играе!:)

  Без закуска, защото по-късно в любимата хижа ще има всичко ?

  О, не! По-добре да не разчитате на това през есента.

  Винаги вземайте малка допълнителна закуска и топъл чай със себе си. Никога не се знае кога малките планинари отново ще огладнеят. Пък като стигнете хижата е ясно, че пак ще се хапва.

  В планината апетита идва с въздуха и движението:)

  3. Преследване на слънцето

  Хубаво е, когато планирате разходките и планинските преходи през есента, да помислите дали и колко слънце ще имате.

  Сега е най-доброто време за слънчеви обиколки с южно изложение, за които през лятото е твърде горещо. Места, дори и на по-високо, които са открити и над гората са по-добрия избор за късната есен!

  Затова: събирайте слънчевите лъчи за зимата.

  4. Бързай бавно!

  Сега има толкова много неща за откриване в гората! Пъстрите листа, гъби, жълъди, кестени са толкова интересни за малките изследователи! Затова походът може да отнеме малко повече време, докато не бъдат изследвани всеки лист и кестен.

  Най-добре е да планирате това време за игра предварително, за да могат всички да се насладят на разходката.

  Само не забравяйте: с напредването на есента, дните стават по-кратки и е желателно да избягвате замръкването в планината с деца! Дори и мястото да ви е вече познато!

  Пресметнете времето за отиване и връщане, като равно и решете, кога трябва да тръгнете обратно, за да стигнете по светло. И винаги оставяйте аванс, когато сте децата!

  5. Оставете място в раницата!

  Или направо вземете една малка допълнителна….

  Децата намират десетки находки по време на семейната разходка в планината и повечето от тях непременно трябва да се приберат у дома. Не е добре да отказвате…..

  Затова вземете допълнителна торба, в която да събирате ценните съкровища, които малките след това могат гордо да занесат вкъщи! 

  Така всички ще бъдат щастливи и доволни.

  А сега: забавлявайте се в планината!:)

  Документи за попълване